Organizator: Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
Data: 27 X 2011
Program konferencji
9:30 – 10:00 – rejestracja uczestników
Słowo na otwarcie Konferencji
10:00 – 10:10 – Powitanie uczestników przez Rektora uczelni Panią prof. n. dr hab. Krystynę Żelazną
10:10 – 10:20 – powitanie uczestników przez Pełnomocnika Kanclerza Panią Monikę Moroz
10:20-10:30 – Wystąpienie Pana Jesus Cruz, Charge d’Affaires Ambasady Boliwariańskiej Republiki Wenezueli
10:30 – 12:00 Sesja plenarna I – wystąpienia i głosy w dyskusji
Prowadząca prof. n. dr hab. Krystyna Żelazna
- 10:30 – 10:45 dr Dariusz Zdziech – Prezes Towarzystwa Naukowego Australii, Nowej Zelandii i Oceanii, Asystent Ambasadora Nowej Zelandii do Spraw Politycznych i Ekonomicznych Aoteaora – Nowy Świat odkrywany dla turystyki (Nowa Zelandia)
- 10:45 – 11:00 mgr Ilona Zdziech – Członek Zarządu Towarzystwa Naukowego Australii, Nowej Zelandii i Oceanii, Autorka artykułów na temat kuchni Południowego Pacyfiku Gastronomia Nowej Zelandii jako produkt turystyczny
- 11:00 – 11:15 mgr Magdalena Chotkowska-Czerwińska, Studium Podyplomowe
- o Krajach Rozwijających się, Uniwersytet Warszawski – Kuchnia na Szlaku Jedwabnym – Wieś Kara-Suu w Kirgistanie (na podstawie badań terenowych z 2006)
- 11:15 – 11:30 dr Joanna Wyleżałek – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w WarszawieWegetarianizm – racjonalny wybór i możliwość indywidualnego rozwoju
11:30-11:50 Dyskusja
11:50-12:20 przerwa na kawę
12:20-14:00 Sesja plenarna II
Prowadząca prof. n. dr hab. Elżbieta Puchnarewicz
- 12:20 – 12:35 dr Beata Mikuta – dziekan Wydziału Turystyki Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie – Oferta żywieniowa gospodarstw agroturystycznych
- 12:35-12:50dr Dorota Szczepanowicz-Balon- Uniwersytet Jagielloński w Krakowie – Wpływ religii na odświętną i codzienną kuchnię żydowską oraz jej znaczenie w turystyce Izraela
- 12:50-13:05 doc. dr Bolesław Iwan – Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie – Kulturowe uwarunkowania regionalnej kuchni świętokrzyskiej
- 13:05-13:20 dr inż. Halina Makała – Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie – Kuchnia codzienna i odświętna na przykładzie wybranych kuchni regionalnych
- 13:20-13:35 dr Marta Pastwa – Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie – Sytuacja finansowa spółek giełdowych w zakresie gastronomii
13:35-13:55 dyskusja
14:00 – 14:45 Przerwa obiadowa
14:45- 17:30 sala 207 Panel dyskusyjny na temat kulturowych uwarunkowań żywienia w turystyce. Moderatorami dyskusji będą przedstawiciele nauk społecznych i ekonomicznych – badacze zajmujący się różnymi aspektami powiązań kultury i żywienia z turystyką. Obecni będą również praktycy –specjalizujący się w kuchniach różnych narodów.
16:30-17:00 Dyskusja nad publikacją materiałów konferencyjnych w specjalnym wydaniu Zeszytów Naukowych. Turystyka i rekreacja.
17:00-17:30 podsumowanie Konferencji