Flag PL Flag UK

Jarmark Świąteczny - warsztaty studenckie

12 grudnia w ramach zajęć Dziedzictwa kulinarnego regionów turystycznych studenci V semestru kierunku Turystyka i Rekreacja odbyli zajęcia terenowe.

Grupa studencka wybrała się na Jarmark Świąteczny przy Kolumnie Zygmunta na Warszawskiej Starówce. Jarmark Świąteczny zwiedzać można od 26 listopada do 6 stycznia. Studenci zapoznali się ze sposobami promocji kuchni regionalnych i narodowych oraz zdobyli wiedzę na temat zwyczajów kulinarnych.

Studenci po odbyciu warsztatów potrafią rozróżnić produkty i kuchnie regionalne w Polsce i na świecie oraz ocenić ich jakość, atrakcyjność jako produktu turystycznego. Produkty kulinarne, z którymi między innymi zapoznali się studenci to oscypki, bigos oraz baklawa.

Po zakończonych zajęciach terenowych studenci mają opracować prezentację multimedialną dotyczącą zwyczajów i tradycji kulinarnych okresu Bożego Narodzenia w wybranych czterech krajach świata.