Flag PL Flag RU Flag UK



Studenci WSTiJO na Gastro Show 2016

Słuchacze Studium Podyplomiwego WSTiJO Turystyka Hotelarstwo Gastronomia uczestniczyli w Targach Gastro Show 2016 w Centrum Kongresowo - Wystawienniczym Ptak Warsaw Expo w dniach 27-29.10.16.

gastroshow2016 01

Słuchacze Studium Podyplomowego na Targach Gastro Show 2016

W dniach 27-19 października 2016 r. w Centrum Kongresowo - Wystawienniczym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k. Warszawy odbyły się Targi Warsaw Gastro Show 2016.

Dzięki zaangażowaniu, pomocy i przychylności mgr. Andrzeja Szymańskiego grupa słuchaczy  studiów podyplomowych miała ponowną możliwość uczestniczenia w tym ogromnym wydarzeniu.

W targach brały udział firmy działające w branży HoReCa – międzynarodowych producentów
i dystrybutorów żywności, napojów, urządzeń i wyposażenia dla gastronomii.  Wśród odwiedzających pojawiły się podmioty gospodarcze działające w branży gastronomicznej, hotelarskiej, cateringowej, osoby chcące założyć działalność w zakresie HoReCa, zainteresowane nowościami na rynku branżowym, przedstawiciele firm, dla których świadczone są usługi w obszarze cateringu, a także osoby chcące podszkolić swoje umiejętności na oferowanych warsztatach i szkoleniach.

W ramach Warsaw Gastro Show 2016 utworzone zostały następujące strefy:
- Napojów i Żywności
- Urządzeń Gastronomicznych
- Wyposażenia Hoteli i Restauracji
- Franczyzy Gastronomicznej

Profesjonalni odbiorcy mieli możliwość zapoznania się z ofertą wystawców w pierwszych dwóch dniach targów, natomiast dzień trzeci był skierowany dla pasjonatów sztuki kulinarnej lubiących  gotować, szukających inspiracji kulinarnych, zainteresowanych zdrowym odżywianiem.

Ogromne znaczenie w dzisiejszych czasach ma współpraca przedsiębiorców ze szkolnictwem zawodowym, stąd została stworzona specjalna strefa edukacyjna. Podczas targów, uczniowie szkół gastronomicznych mieli możliwość udziału w niezwykłych lekcjach, które prowadzili specjaliści z zakresu obsługi urządzeń gastronomicznych, systemów higieny oraz produktów, żywności jak i napojów  wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni.

W czasie trwania Targów Warsaw Gastro Show odbył się również Konkurs Kulinarny – Mistrzostwa Polski  Szkół Gastronomicznych pod patronatem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni
i Cukierni. Jedną z atrakcji były również błyskotliwie i fachowo przeprowadzone wykłady Grzegorza Górniaka – Mistrza Kelnerstwa, prowadzącego Akademię Kelnerską i szkolenia barmańskie, dotyczące rodzajów zastawy stołowej, nietypowych sztućców, serwisów kelnerskich: synchronicznego, niemieckiego, francuskiego itp.  Ogromne zainteresowanie naszych koleżanek wzbudziło również spotkanie z p. Ewą Wachowicz oraz Karolem Okrasą.

Na targach pojawiło się wiele nowinek z branży gastronomicznej np. wytłaczarki wykorzystujące jednostopniowy system pozyskiwania soku przez miażdżenie bez siekania, mielenia, ucierania. Istotą tej technologii jest powolne tłoczenie soku na zimno, dzięki czemu metoda ta jest przyjazna dla najwartościowszych składników soku.

Obecność na Warsaw Gastro Show 2016 pozwoliła na poszerzenie naszej wiedzy nie tylko z zakresu gastronomii, ale również zapoznanie się z urządzeniami gastronomicznymi, technologią gastronomiczną, systemami informatycznymi, systemami higieny oraz surowcami wykorzystywanymi w profesjonalnej kuchni.

Marta Moczydłowska i Agnieszka Więcławska