Flag PL Flag RU Flag UK


kredyty

„REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2018”

20 kwietnia 2018r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał II Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2018”, organizowanego przez Wyższą Szkołę Turystyki i Języków Obcych w Warszawie oraz Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.

W konkursie uczestniczyli uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.

Tematem przewodnim konkursu kulinarnego było zastosowanie mięsa z kaczki w kuchni różnych regionów Polski. Uczestników zobowiązano do wykorzystania w proponowanej potrawie surowców/półproduktów takich jak pierś z kaczki, kapusta kiszona, jabłko, mąka gryczana.

Celem organizowanego konkursu było, m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół, kształcących w zawodach gastronomicznych.

Patronat honorowy nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.

LAUREACI:

Część kulinarna:

  • I miejsce zajął uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi - Łukasz Woźniak. Nazwa potrawy: Filet z kaczki z sosem malinowo-wiśniowym z wędzonym puree jabłkowym, fondantem ziemniaczanym, kaszanką w panko, pianą z kapusty kiszonej i pudrem z orzechów laskowych.
  • II miejsce - Izabela Stachniuk, uczennica Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Nazwa potrawy: Filet z kaczki, podpłomyk z mąki gryczanej, mus z kiszonej kapusty, jabłko z miętą, chutney z pomidorów i wanilii, zielony pieprz.
  • III miejsce - Grzegorz Zych, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska w Warszawie. Nazwa potrawy: Kaczka smażona z puree z pasternaku, plackami na bazie gryki i kapusty kiszonej, sosem agrestowym z kompresowanym jabłkiem.

Część teoretyczna:

  • I miejsce – Łukasz Floriańczyk, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska w Warszawie,
  • II miejsce - Aleksandra Kosińska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku,
  • II miejsce - Anna Daria Przasnyska, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 im. prof. Stanisława Bergera ul. Majdańska w Warszawie,
  • II miejsce - Amadeusz Wandzel, Zespół Szkół im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi,
  • III miejsce - Inez Suchmiel, Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II ul. Komorska w Warszawie.