Flag PL Flag RU Flag UK


kredyty

Studenci WSTiJO na "EuroGastro"

Sprawozdanie z wyjścia na XIX Międzynarodowe Targi Gastronomiczne „EuroGastro” studentów II roku Turystyki i  Rekreacji Wyższej Szkoły Turystki i Języków Obcych w Warszawie.

26 marca 2015 roku studenci II roku Turystyki i Rekreacji ze specjalności Hotelarstwo i Gastronomia udali się na XIX Międzynarodowe Targi Gastronomiczne „EuroGastro” . Targi odbywały się w dniach 25-27 marca 2015 r. , w Centrum Targowo-Kongresowym „MT Polska”, znajdującym się przy ulicy Marsa 56c, w Warszawie. Opiekunem grupy był mgr Andrzej Szymański.

 

„EuroGastro” to jedne z największych i najważniejszych wydarzeń targowych w Polsce. Dedykowane są branży Ho-Re-Ca. Celem przedsięwzięcia było zaprezentowanie studentom ekspozycji targowej w zakresie wyposażenia i sprzętu, innowacyjnych rozwiązań dla branży gastronomicznej oraz pokazanie różnorodnej oferty produktów spożywczych.

Grupa spotkała się w czwartek (26.03) w głównej hali przy kasach rejestracyjnych i odebrała karty wstępu od opiekuna około 10.30. Podczas zwiedzania targów mieliśmy okazję zapoznania się z różnorodną ofertą produktów gastronomicznych, nowoczesnych rozwiązań technicznych oraz usług świadczonych w branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Ekspozycja targowa była podzielona na cztery segmenty tematyczne :

  • wyposażenie sal restauracyjnych i barów
  • żywność i napoje dla branży gastronomicznej
  • wyposażenie zaplecza kuchennego
  • sektor kawowy

Na targach obecni byli przedstawiciele wiodących firm z branży Ho-Re-Ca z Polski oraz z zagranicy. Wystawcy na swoich stoiskach prezentowali nowoczesny sprzęt i wyposażenie zaplecza gastronomicznego, sal restauracyjnych, dekorację wnętrz oraz zastawę stołową i porcelanową. Dużym walorem edukacyjnym była promocja specjalistycznego oprogramowania dla sekcji gastronomicznych. W ramach targów odbyły się również pokazy i szkolenia pozwalające na aktywne uczestnictwo, np.:

  • VII Olimpiada Kawy
  • seminarium „Nowe możliwości finansowania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce”
  • konkurs kulinarny o tytuł „Kulinarny talent 2015”

Na targach „EuroGastro” mieliśmy możliwość zapoznania się z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w gastronomii w zakresie wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów oraz kompleksową ofertą usług i produktów dla branży
Ho-Re-Ca. Poznaliśmy różne sposoby przygotowywania i serwowania kawy, która poza zaletami smakowymi zachwycała formą estetyczną.

Sprawozdanie sporządził:
Patryk Bochenek